Sprawozdanie z obchodów Dnia Niepodległości w Zielonej Górze

0011 listopada, jak co roku nasz poczet sztandarowy uczestniczył w miejskich obchodach Dnia Niepodległości.

Była to 98 rocznica odzyskania niepodległości. W tym dniu Józef Piłsudski, po powrocie z niewoli do Warszawy, został mianowany głównodowodzącym, odradzającego się Wojska Polskiego. 11 listopada to także rocznica zakończenia I wojny światowej, dzięki której Polska, po 123 latach niewoli, odzyskała niepodległość.

Obchody przebiegały dwuetapowo. Najpierw odbyła się uroczysta msza święta za Ojczyznę, odprawiona przez księdza biskupa Pawła Sochę, z jego piękną homilią. Następnie jej uczestnicy w odświętnym pochodzie z kompanią reprezentacyjną Wojska Polskiego przemaszerowali pod Pomnik Bohaterów, gdzie odbyły się główne uroczystości.

W jej trakcie odczytano list Wojewody Lubuskiego, a uczniowie Zespołu Szkół Technicznych zaprezentowali program słowno-muzyczny poświęcony rocznicowym wydarzeniom. Na zakończenie odbył się apel poległych, a zaproszeni goście (w tym poseł Paweł Pudłowski, prezydent Janusz Kubicki, marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak oraz reprezentanci wielu instytucji i organizacji) złożyli kwiaty. W uroczystościach wzięły udział setki zielonogórzan, wiele dzieci i młodzieży, harcerze (wielu byłych i aktualnych uczniów naszego gimnazjum). W tłumie zauważyć można było uczniów naszej szkoły wraz z rodzicami oraz naszą panią wicedyrektor Annę Jarmolińska-Tertel.

Chętnych do obejrzenia zdjęć i relacji filmowej z uroczystości odsyłamy do strony Gazety Lubuskiej: http://www.gazetalubuska.pl/wiadomosci/zielona-gora/g/swieto-niepodleglosci-w-zielonej-gorze-zdjecia,11448240,21504816/

V Liceum Ogólnokształcące
im. Krzysztofa Kieślowskiego
w Zielonej Górze