apel„Starym Ojców naszych
szlakiem przez krew idziemy ku wolności!
Z dawną pieśnią, dawnym znakiem...”
Józef Mączka

„Ta, co nie zginęła...”

– sprawozdanie z obchodów 98. rocznicy odzyskania niepodległości

11 listopada 1918 roku jest jedną z najważniejszych dat w dziejach naszej Ojczyzny. Polska po 123 latach niewoli odzyskała upragnioną suwerenność.

Przeszło tysiącletnia historia państwa obfitowała w wiele wydarzeń natury politycznej, społecznej i gospodarczej. Były okresy wzlotów i upadków, lecz najbardziej tragiczny okazał się koniec XVIII wieku.

Trzej potężni sąsiedzi Polski – Rosja, Prusy oraz Austria, korzystając z osłabienia kraju, podzielili jego ziemie pomiędzy siebie i wprowadzili własne rządy. Katastrofa rozbiorów, a także utrata państwowości nie załamały jednak narodu polskiego. Mimo że Polskę wymazano z mapy świata, nie wymazano jej z serc Polaków...

Z okazji 98. rocznicy odzyskania niepodległości 17 listopada 2016 r. odbyła się w Gimnazjum nr 7 okolicznościowa akademia. Wzięli w niej udział pierwszoklasiści wraz z opiekunami. Nie zabrakło też gościa specjalnego. Swoją obecnością zaszczyciła nas radna miasta Zielona Góra – pani Bożena Ronowicz.

Aby uczcić to narodowe święto, młodzież pod kierunkiem nauczycieli języka polskiego przygotowała montaż słowno-muzyczny pt. „Ta, co nie zginęła...”. Wprowadzenie sztandaru szkoły oraz wspólne odśpiewanie hymnu poprzedziło program artystyczny.

Recytatorzy, przedstawiając drogę, która wiodła Polaków do wolności, przywołali ważne wydarzenia i wspaniałych przywódców. Wzruszającej poezji towarzyszyły pieśni wyrażające nie tylko uczucia patriotyczne żołnierzy, ale również tęsknotę za domem rodzinnym czy zwykłym, spokojnym życiem.

Niemałe wrażenie zrobił na wszystkich odtańczony przez trzecioklasistów polonez, taniec od zawsze uświetniający uroczystości państwowe.

Po apelu, zgodnie z tradycją „Siódemki”, rozpoczął się XIV Przegląd Pieśni Patriotycznej. Pięknie o takim sposobie świętowania napisała kiedyś pani Małgorzata Wojnarowska: „Nasze wspólne śpiewanie to hołd, jaki składamy tym, którzy w wielkim trudzie i poświęceniu wywalczyli nam przed laty wymarzoną niepodległość. To także nasza radość, że mamy dziś wolną Polskę”.

Kolejność prezentacji ustalono poprzez losowanie. Każda klasa zaśpiewała wybraną przez siebie pieśń - ułańską, żołnierską, partyzancką, powstańczą itp.

Zmagania młodych artystów obserwowało jury w składzie:

• pani Bożena Ronowicz (prezydent Zielonej Góry w latach 2002-2006),
  • pani Lidia Kocąka (dyrektor szkoły, nauczyciel języka polskiego),
  • pani Aldona Łada (wychowawca świetlicy),
  • pani Halina Spirydowicz (nauczyciel języka polskiego).

Na ocenę komisji miały wpływ następujące elementy: sposób wykonania utworu pod względem muzycznym, osobiste zaangażowanie uczniów, znajomość tekstu pieśni, dodatkowe elementy wzbogacające występ, strój galowy.

Zespoły klasowe wykazały się dużym zaangażowaniem i kreatywnością, więc świetnie zaprezentowały się podczas konkursu. Wielogodzinne próby, poprzedzające popisy, przyniosły efekty. Pierwszą nagrodę otrzymała klasa 1c. Drugie miejsce zajęła 1f, a trzecie przypadło 1d. Wychowawcom i ich podopiecznym serdecznie gratulujemy.

Mamy nadzieję, że dzięki takim obchodom pamięć o czynach bohaterów „z tamtych lat” nigdy nie zaginie.

Przedstawiciele SU

98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć 98. rocznica odzyskania niepodległości: Galeria zdjęć

V Liceum Ogólnokształcące
im. Krzysztofa Kieślowskiego