09Sprawozdanie z wycieczki klasy 1a

6 grudnia tego roku pojechaliśmy na klasową wycieczkę mikołajkową do Wrocławia na jarmark świąteczny. Wspólnie z nami uczestniczyła w niej klasa 1d.

Z Zielonej Góry wyjechaliśmy koło godziny siódmej rano, podróż trwała trzy godziny. Najpierw udaliśmy się do wrocławskiego ZOO, dokładniej do tamtejszego afrykarium, by zobaczyć różne okazy ryb, zwierząt morskich oraz lądowych, a nawet tropikalnych. Potem, przy okazji wolnego czasu, poszliśmy jeszcze do terrarium i motylarni. Mieliśmy też okazję przyjrzeć się życiu małp człekokształtnych. Następnie ruszyliśmy do centrum Wrocławia na jarmark bożonarodzeniowy. Atmosfera panująca na rynku była prawdziwie magiczna, do tego właśnie zaczął padać śnieg! Mogliśmy kupić tam kolorowe ozdoby świąteczne jak i smakołyki z różnych zakątków świata. Po jarmarku pojechaliśmy do Galerii Dominikańskiej na przedświąteczne zakupy oraz obiad. Ostatnim punktem dnia był wjazd windą na punkt widokowy wieży Sky Tower. Znajdował się on na czterdziestym dziewiątym piętrze budynku, a widok, który się z niego roztaczał, zapierał dech w piersiach.

Potem ruszyliśmy w drogę powrotną. W trakcie podróży nasza przewodniczka przeprowadziła konkurs z wiedzy przekazanej nam podczas wycieczki. Można było zdobyć długopis, lizaki oraz nagrodę specjalną- saszetkę na telefon.

Wycieczka była bardzo udana i wszyscy wrócili do domów z uśmiechami na buziach. Myślę, że wielu z nas będzie ja jeszcze długo wspominało.

Karolina Lewicka 1a

V Liceum Ogólnokształcące
im. Krzysztofa Kieślowskiego
w Zielonej Górze